Employerstuff
Image default
Society / Law

Merkenrecht

Merken zijn tekens die worden gebruikt om producten of diensten te onderscheiden. Wanneer u een nieuwe onderneming start, dan is het slim de naam van uw bedrijf (het merk) te registreren in het merkenregister. Na registratie is uw merk beschermd. U kunt uw merk registreren voor de Benelux, de EU maar ook voor de wereld.

Nationale registratie

Wanneer u uw merk wil laten registreren in bijvoorbeeld Nederland, dan valt dit automatisch onder de Benelux, zij hebben samen namelijk één gemeenschappelijk registratiebureau: het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Zij registreren alle merken die in de Benelux geldig zijn.

Registratie in de Europese Unie

Registreert u uw merk liever in meerdere landen, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen uw merk te laten registreren in het merkenregister van de Europese Unie. Dit kan een makkelijke en snelle oplossing zijn, tenzij één EU land de registratie weigert. Dan kunt u zich in de Europese Unie niet laten registreren.

Wereldwijde registratie

Bijna alle landen zijn aangesloten bij dit verdrag, dit betekent dat u uw merk in meerdere landen tegelijk kunt laten registreren in hun merkenregister. Echter is het een nationale – of EU registratie wel noodzakelijk alvorens u een wereldwijde registratie kunt aanvragen.

Registratieprocedure

Het doorlopen van de registratieprocedures gaat vaak niet zonder slag of stoot, het maken van een verkeerde keuze kan namelijk duur uitpakken. Zorg daarom dat je je merk in de juiste categorie registreert voor optimale merkbescherming, deze kunt u later namelijk niet meer wijzigen. Wanneer u op een later moment besluit een product of dienst aan uw merk toe te voegen, dan moet u dit opnieuw laten vastleggen.

Nadat u uw merk heeft laten registreren in het merkenregister is deze registratie (in de meeste gevallen) tien jaar geldig. Wilt u na deze periode uw merk blijven gebruiken, vraag dan op tijd een verlenging aan. U zal hier ook bericht over ontvangen. Het is wel zaak dat u binnen deze tien jaar ook daadwerkelijk gebruik maakt van uw merk, anders kan deze, binnen de gestelde termijn, ongeldig verklaard worden. Meestal is dit binnen drie tot vijf jaar na registratie.

Inbreuk op merkenrecht

Wanneer er inbreuk wordt gemaakt op het merkrecht van de merkhouder dan kan hij een schadevergoeding met dwangsom eisen. Maar hij kan zelfs een vordering tot afdracht van winst en rekening eisen. Echter zijn hier natuurlijk wel uitzonderingen in, en kan dit niet zomaar.

https://www.lawfox.nl/intellectueel-eigendomsrecht/inbreuk-merkenrecht/