Employerstuff
Image default
Society / Law

Salaris: waar heeft een werknemer recht op?

Salaris is iets waar iedereen die werkzaam is bij een werkgever ten alle tijden recht op heeft. Salaris kent meerdere benamingen, zodoende wordt het ook wel eens arbeidsloon of loon genoemd. Hoewel iedereen recht heeft op salaris en dit ook minimaal maandelijks dient te ontvangen, zit er echter wel een groot verschil in hoeveel loon iemand per maand ontvangt. Dit hangt namelijk onder andere af van het minimumloon. Het minimumloon waar een werknemer recht op heeft is vastgelegd in het Collectieve Arbeidsovereenkomst. Het Collectieve Arbeidsovereenkomst ook wel bekend als het cao is per branche verschillend en zodoende ook het minimumloon waar iemand recht op heeft. Het spreekt hierdoor ook eigenlijk voor zich dat een werknemer die net twee maanden in dienst is minder verdient dan iemand die al tien jaar bij het bedrijf werkt (d.m.v. bonussen of opslag) of iemand die een leidinggevende functie vervult binnen het bedrijf.

Om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft, is het verwerken van het loon zeer belangrijk (al helemaal bij mensen die werken op uurbasis). Voorheen deden de bedrijven dit zelf, echter zijn er vandaag de dag vele bureaus opgericht die dit voor de bedrijven (kunnen) doen. Deze bureaus doen dus de salarisverwerking van de bedrijven die hun hebben ingehuurd.

Salarisverwerking wordt door de desbetreffende bureaus vaak aangeduid als een loonservice. Tijdens de periode dat u, als werkgever/ bedrijf, gebruik maakt van deze service, vindt er regelmatig contact/ overleg plaats tussen het bureau en het bedrijf. Zo wordt er overlegd en bepaald wanneer het bedrijf de mutaties aanlevert en wanneer het bedrijf de (geanalyseerde en verwerkte) gegevens terug kan verwachten van het bureau. Ook wordt er overlegd hoe het bedrijf de loonstroken en de journaalposten krijgt aangeleverd. Uiteraard wordt ook de wijze van de betalingen overlegd en afgesproken.

http://www.cbbs.nl