Employerstuff
Image default
Society / Law

Wat is een merkenbureau?

Een merkenbureau is een organisatie met een specialisatie in alles dat te maken heeft met juridische bescherming van intellectuele eigendomsrechten. U krijgt met een merkenbureau te maken wanneer u uw merk wereldwijd wil laten registreren, zij kunnen u dan van passend advies voorzien. Elk land kent namelijk een andere regelgeving waar men van op de hoogte moet zijn. Tevens moet de markt gecheckt worden op de beschikbaarheid van het merk dat u wil laten vastleggen. Ook kan het zo zijn dat bepaalde landen aanvullende eisen hebben of andere procedures. Dit kunt u daarom, in tegenstelling tot het nationaal registreren van uw merk, niet zelf, en hebt u een merkenbureau voor nodig.

Werkzaamheden van een merkenbureau

Een merkenbureau doet onder andere een merkonderzoek en kijkt daarmee of het merk al elders geregistreerd staat in dezelfde sector of voor een soortgelijk product. Vervolgens zorgt het bureau voor de merkregistratie en vervolgens de merkbewaking. Een merk registreren alleen is namelijk niet genoeg, om misbruik te voorkomen moet het merk ook bewaakt worden. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld plagiaat of namaak van je merk of product of dienst, en dit moet natuurlijk wel op tijd worden opgemerkt. Merkbewaking door een merkenbureau is dus essentieel.

Wanneer u uw merk registreert is het wel van belang dat u dit merk ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Doet u dit niet? Dan kan een concurrent die een soortgelijk merk gebruikt ervoor zorgen dat de positie van uw merk verzwakt.

Een merkenbureau inschakelen

Hebt u twijfels over de aanpak van het vastleggen van uw merk, of over de inschrijfvoorwaarden waaraan uw merk moet voldoen? Of hebt u geen idee voor welk gebied u uw merk moet laten registreren? Wij stellen dan een onderzoek in naar soortgelijke merken of identieke merken in dezelfde regio.

http://www.registreermijnmerk.nl