Employerstuff
Image default
Business

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Alle advocaten zijn ook juristen, maar niet alle juristen zijn ook advocaten. Hoe zit dat nou? Een jurist is iemand die met succes de universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Nadat iemand deze studie heeft afgerond, mag diegene de titel meester in de rechten dragen. Wanneer iemand die de universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond, werkzaam wil zijn als advocaat, dan zal diegene zichzelf als advocaat moeten laten beëdigen. Nadat deze persoon beëdigd is, volgt er eerst een stageperiode op een advocatenkantoor onder leiding van een ervaren advocaat. Tijdens deze stageperiode moet deze persoon de beroepsopleiding Advocatuur volgen, gevolgd door nog tal van andere cursussen. Daarnaast moet iedere advocaat in Nederland verplicht lid worden van de Nederlandse orde van advocaten. Dat is een beroepsvereniging die erop toeziet dat de advocaten in ons land zichzelf aan de regels van de beroepscode houden.  

 

De beroepscode

Het is belangrijk iemand die werkzaam is al advocaat zichzelf aan de regels houdt die in de beroepscode van de advocatuur beschreven staan. Op deze manier worden de rechten die jij als burger hebt beschermd en blijven daarbij gewaarborgd. Wanneer je zelf te maken hebt met een juridisch conflict, of graag een juridisch vraagstuk wil voorleggen, kun je eens een kijkje nemen op de website van Justius. Hier werken namelijk verschillende advocaten die je bij kunnen staan tijdens een juridisch conflict, of die je kunnen voorzien van het juiste advies met betrekking tot verschillende juridische vraagstukken. Een juridische vraagstukken kunnen namelijk betrekking hebben op verschillende rechtsgebieden.

 

Verschillende rechtsgebieden

Ons land kent verschillende rechtsgebieden. Hierbij kun je denken aan sociaal zekerheidsrecht, intellectueel eigendomsrecht, ICT recht, huurrecht,  familierecht, consumentenrecht, etc. Er zijn voor zowel particulieren als voor ondernemers tal van verschillende rechtsgebieden. Wanneer je om welke reden dan ook op zoek gaat naar een advocaat, is het belangrijk dat de advocaat die jou de juiste diensten verleent gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarop jouw conflict of vraag betrekking op heeft. Op deze manier ben je verzekerd van de juiste hulp en het juiste advies. Een juridisch conflict is immers vervelend, waarbij het belangrijk is dat dit conflict zo goed mogelijk opgelost wordt.

 

De juiste oplossing

Wanneer je betrokken raakt in een juridisch conflict, is dit in de eerste plaats natuurlijk erg vervelend. Niemand wil dit immers. Het is belangrijk dat je tijdens zo’n juridisch conflict de hulp krijgt die je nodig hebt. Hierbij is het belangrijk dat je oog hebt voor de verschillen de er zijn tussen een jurist en een advocaat. Een jurist heeft namelijk in veel gevallen vooral een adviserende rol, terwijl een advocaat je bij kan staan tijdens een eventuele gerechtelijke procedure. Er zijn namelijk gevallen waarbij een jurist verplicht is om alsnog een advocaat in te schakelen.