Employerstuff
Image default
Society / Law

Welke rechten heb je als blogger?

Als blogger heb je met rechten te maken zo ook continue met auteursrecht. Vaak staan bloggers daar helemaal niet bij stil. Ze zijn bijvoorbeeld voor zichzelf begonnen met het plaatsen van blogposts waarna ze langzaam zijn uitgegroeid tot professionele blogger zonder het in de gaten te hebben. Heel begrijpelijk dat je er dan niet meteen bij stilstaat aan welke regels een blogger allemaal moet voldoen. Toch is het belangrijk om als blogger je daar verder in te verdiepen. Meer informatie via de blog auteursrechtvrij.nl

Auteursrecht blogger

Een blogger heeft dezelfde rechten als een schrijver. Op alles wat je zelf maakt, zowel tekst als beeld rust auteursrecht. Dit auteursrecht verkrijg je automatisch zodra je een blog maakt. Je hoeft je dus nergens aan te melden of je blog te laten registreren. De blog moet wel waarneembaar zijn (geweest). Zelfs op een verwijderde blog rust nog auteursrecht. Ook is vereist dat de inhoud van jouw blog jouw eigen persoonlijke karakter heeft. Het moet origineel zijn en er moet iets van jezelf in vastliggen, bijvoorbeeld het woordgebruik, de manier van schrijven of waar het over gaat. Met het verkregen auteursrecht heb jij het exclusieve recht over jouw blog. Niemand mag dus zonder jouw toestemming jouw teksten of afbeeldingen overnemen. En andersom natuurlijk ook niet. Je mag niet zomaar teksten van het internet afhalen en zelf gaan gebruiken zonder dat je hiervoor toestemming hebt gevraagd. Wel kun je soms een stukje tekst overnemen en dit als citaat gebruiken. Vermeld in dat geval dan wel altijd de bron en vindplaats.

Overtreden van auteursrecht

Deze rechten zijn er natuurlijk niet voor niets. Mocht een blogger toch zonder toestemming teksten overnemen en gebruiken op zijn blog dan kan het zijn dat die hiervoor een boete moet betalen. Zo kan een individuele blogger, die bijvoorbeeld een krantenartikel letterlijk heeft overgenomen in zijn blog aangeklaagd worden door die krant wegens overtreding van de auteursrechten. Dit kan je als blogger een hoop geld kosten. De boete wordt berekend op basis van de zogenaamde economische waarde per woord. Een rechter stelt de boete van soms wel tientallen centen vast per woord. Afhankelijk van de grootte van het artikel kan de boete dus oplopen tot duizenden euro’s. Of je nu dus voor jezelf blogt of professioneel, het is belangrijk om je bewust te zijn van het auteursrecht.